• Fleur van der Weel Superguppie Edward van de Vendel versjes kindergedichten Woutertje Pieterse Prijs kinderboek zilver griffel vlag en wimpel debuut eerste boek

  Vele technieken

  Fleur heeft niet één techniek. Het liefst zou ze voor elk nieuw boek, een nieuwe manier van illustreren willen uitvinden. Dat is erg vermoeiend, steeds iets nieuws te moeten uitvinden, maar Fleur kán niet anders. Als ze steeds hetzelfde zou doen, zou ze vinden dat ze ‘vals speelde’, en voor de makkelijke weg zou kiezen. Het voordeel van steeds iets nieuws doen, is dat je altijd weer nieuwe dingen leert. Het nadeel is, dat het tijdrovend is én spannend. Je weet immers nooit van te voren of het gaat lukken. (Gelukkig mag Fleur van zichzelf wél dezelfde techniek gebruiken, als ze een nieuw deel illustreert van een boek uit dezelfde reeks. En daarom zien alle hondjes in de vier Superguppie bundels er hetzelfde uit.)

 • Superguppie maakte Fleur met een kroontjespen en inkt. Eerst maakt ze met potlood een schets, en daarna gebruikt ze het pennetje en vult de grote vlakken met een kwastje.

 • Fleur van der Weel Bibi's Bijzondere Beestenboek Bibi Dumon Tak dieren beest kinderboek genomineerd Duitse jeugdliteratuurprijs Querido gekko

  Zeeuwse krastechniek

  Voor Bibi’s Bijzondere Beestenboek verzon Fleur een nieuw soort goedkoop scaperboard: krastekeningen op zwartgeverfde glasplaat. (Goedkoop, omdat je de glasplaten weer kan afspoelen en hergebruiken!) Fleur haalt hiervoor goedkope wissellijstjes bij de Blokker, en bestrijkt de glasplaten met een dunne laag zwarte verf. Als de verf droog is, kan ze met een krabbertje (of een spijker of prikpen) de verf wegkrassen. Als de tekening klaar is, legt ze de glasplaat onder de kopieermachine, en voilá: de tekening is klaar!
  Mocht ze nou tussendoor een foutje maken, en teveel verf hebben weggekrabt, dan is dat geen probleem. Hup, een kloddertje verf erbij, en opnieuw proberen.

 • Zeeuwse glasplaattechniek. Benodigdheden: een glasplaat (wissellijstje), zwarte verf, verfroller, een beetje geduld (de verf moet drogen), een prikpen of ander krabbertje.

 • Fleur van der Weel Bibi's Bijzondere Beestenboek Bibi Dumon Tak dieren beest kinderboek genomineerd Duitse jeugdliteratuurprijs Querido pinguïn

  Eenvoud

  Fleur houdt van eenvoud. Eenvoud in eten. (Een simpele Italiaanse gerecht bereid met een paar goede ingredienten.) Eenvoud in kleding (Zeg maar gerust: altijd hetzelfde, en altijd in het zwart). En Fleur houdt ook van eenvoud in beeld, dus het is niet vreemd dat Fleur in haar werk ook op zoek is naar eenvoud. Dat betekent weghalen, weghalen, weghalen. Ja, alles wat teveel is, schrappen en wegdoen. En dat kleine beetje dat dan overblijft, moet dan zo sterk mogelijk naar voren komen. Dus daar mag best overdreven worden.

 • Piep! Een nieuwe dag Piep! Allemaal dieren Fleur van der Weel kartonboek baby dreumes peuter Querido

  Gekraste lijnen en zeefdruk

  De ’Zeeuwse’ krastechniek komt in lijnvorm terug in de kartonboekjes van Piep. Maar dit keer is er kleur aan toegevoegd, door middel van gekleurde gezeefdrukte vlakken.
  Alles is met de hand gemaakt en uiteindelijk samengevoegd in de computer.

 • Fleur van der Weel Piep Mama is een fabriek Fiona Rempt Pimento zwangerschap broertje zusje seksuele voorlichting kleuter peuter zwanger buik in verwachting kraamcadeau kinderboek

  Houtsnede

  ‘Mama is een fabriek’ (een prentenboek over zwangerschap en geboorte) bezorgde Fleur pijnlijke handen en een vermoeide rechterarm. Met vingers vol pleisters en blaren gutste ze de illustraties fanatiek uit het hout.
  De uiteindelijke illustraties verkreeg ze, door de houten illustratie in te rollen met block-print verf, en deze op papier af te drukken.

   

 • Fleur van der Weel zwart kinderboek illustraties

  Voor wie het was ontgaan: Fleur is dol op zwart.

 • Fleur van der Weel Hallo Prentenboek Kinderboekenweek Edward van de Vendel illustratie kinderboek techniek joni

  Abstract of herkenbare emotie?

  Als Fleur aan het werk is, wordt ze steeds heen en weer geslingerd, tussen haar hang naar abstractie en haar hang naar emotie in het beeld. Het moet abstracter! Nee stop: het moet liever! Abstracter, liever, abstracter, liever, abstracter, liever... om gek van te worden!

  In het prentenboek 'Hallo' heeft ze een goede mix gevonden, tussen deze twee uitersten. (Het is zelfs een stukje drukker geworden in haar illustraties!)

 • Fleur van der Weel Hallo Prentenboek Kinderboekenweek Edward van de Vendel illustratie kinderboek techniek cover collage

  Gemengde technieken

  In het prentenboek ‘Hallo’ is Fleur op zoek gegaan naar verschillende structuren. Ze wilde laten zien, dat de huid van een olifant er anders uitziet dan het glimmende huidje van een pinguïn. Hiervoor gebruikte Fleur een glasplaat en verf.
  Door de verf dik op een glasplaat te kwasten, en er dan een papier over te wrijven, ontstaat de afdruk van het huidje van de pinguïn. Als je een verfrollertje gebruikt, en de plaat juist dun insmeert, ontstaat de huid van een olifant. Uit die verschillende structuren knipte ze de illustraties.

 • Verschillende structuren’ Met behulp van verf en glasplaat, drukte Fleur verschillende structuren op papier. Uit deze structuren knipte ze de dieren voor het boek ‘Hallo’.

 • Fleur van der Weel Hallo Prentenboek Kinderboekenweek Edward van de Vendel illustratie kinderboek techniek cover collage afdruk glasplaat

  Prentenboek ‘Hallo’ Collage van geknipte structuren.

 • Knippen, plakken en schuiven. Een schokkerig filmpje van de totstandkoming van de zebra’s uit het prentenboek ‘Hallo’.