Middelburg

Op 9 februari 1970 werd Fleur geboren in het ziekenhuis in het Zeeuwse Middelburg. ‘Het is net een varkentje’, zei de zuster. Fleur woog bijna 10 pond, en dat is best zwaar voor een baby.

Fleur was de derde dochter van een Zeeuwse advocaat en een moeder die heel lekker kan koken. Fleur werd vernoemd naar een personage in een Britse tv-serie. Als ze een jongen was geweest, had ze Jan geheten. Maar die zoon liet nog even op zich wachten. Eerst kwam Fleur.Fleur van der Weel kleuterschool 3

Poes Boudewijn

Fleur woonde aan de rand van de stad, en speelde veel buiten in de weilanden bij de boer. Ze had twee cavia’s en wilde heel graag een poes. Op een dag stond er één voor de deur. Het was een gemeen beest met een kapot oor en een scheel oog. Fleur maakte een huisje voor hem in de tuin. Na lang zeuren mocht hij naar binnen, en werd zijn kartonnen doos ingeruild voor een rieten mandje in de keuken. Ze noemde hem ‘Poes’. Haar vader vond dat maar een rare naam, en hij noemde hem liever Boudewijn. Poes Boudewijn werd met de jaren minder gemeen, en zou voor altijd blijven.Fleur van der weel in de keuken

Tekenen

Fleur is al op jonge leeftijd gaan tekenen. Ze tekende graag, maar eigenlijk helemaal niet zo veel. Hetzelfde gold voor lezen. Ze hield van lezen, maar als het even kon, speelde ze buiten met haar vriendjes of met haar broertje Jan. (Gelukkig voor haar vader, was de vierde geborene toch een zoon.)

Fleur las graag boeken met (heel veel) plaatjes. Boeken met weinig plaatjes vond ze maar niets. Dan moest je altijd zo lang wachten, totdat er weer iets te zien was. Dan maar liever helemáál geen plaatjes. Als Fleur tegenwoordig zelf een boek illustreert, maakt ze het liefst op elke pagina een tekening.Fleur van der Weel - Kabouter tekeningFleur van der Weel - VaragidsFleur van der Weel 11jaar

Atheneum

Op de middelbare school was Fleur een doorsnee leerling met doorsnee cijfers. Ze deed precies genoeg aan haar huiswerk, om niet te blijven zitten. Fleur had nogal haast: ze wilde zo snél mogelijk naar de grote stad. Dat lukte: Joehoe! In één keer geslaagd! Op haar 18de vertrok ze naar Amsterdam om Rechten te studeren.

Fleur behaalde haar propedeuse en nog wat vakken, maar al die wetten konden haar eigenlijk niet echt boeien. Toen wist ze nog niet dat je ook iets kon studeren, wat wél heel leuk was. Daar zou ze later pas achterkomen.
Vlak voor een belangrijk tentamen, belde ze wanhopig naar huis. Haar moeder reageerde nuchter: ‘Ach kind, gooi die wetboeken toch in de gracht, en ga iets leuks doen!’

Kunstacademie

En eindelijk – na al die jaren – volgde Fleur haar moeder’s advies op. Ze verruilde de Universiteit voor de Kunstacademie in Utrecht. Dit was een totaal andere manier van studeren! De hele dag een beetje tekenen, schilderen, filmpjes maken, computerprogramma’s leren en met letters schuiven. Op zoek naar creatieve oplossingen voor concrete problemen. Ha, dat was leuk! Haar propedeuse haalde ze met vlag en wimpel. In het tweede jaar moest ze kiezen: werd het de richting autonome kunsten of grafische vormgeving? Ze koos voor het laatste.
Fleur had de ‘taal’ van de academie al snel door. Om meer uitdaging te krijgen, deed ze van alles naast haar studie, zoals art-direction bij korte films.

Na haar afstuderen had Fleur geld nodig en belandde ze in een atelier waar ze kindermeubels beschilderde. Tussen de kwasten en de verfspetters, ontstond het idee om een aantal illustraties die ze voor de kinderwinkel had ontworpen naar een uitgever te sturen.
Ze bundelde een mini boekje met tekeningen en haar moeder schreef er gedichtjes bij.

Fleur van der Weel - ietsiepietsie

Eerste boek

Hoera! Uitgeverij Querido had gebeld, en Fleur mocht langskomen om haar werk te laten zien.
De uitgeefster reageerde enthousiast en zou snel met een opdracht komen. Snel? Nou, dat duurde wel een half jaar!
Fleur kreeg een proefopdracht om 5 illustraties te maken bij gedichtjes van Edward van de Vendel. Die illustraties werden enthousiast ontvangen, en ze kreeg groen licht om het hele boek maken: illustraties plús de vormgeving.
Superguppie was een super debuut! Het werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, een zilveren griffel en een vlag en wimpel.
Fleur van der Weel - superguppie
Hierna volgden meerdere boeken bij Querido en bij andere uitgeverijen. Naast kinderboeken maakte Fleur ook affiches, flyers, characters voor o.a. educatieve uitgeverijen, postzegels en animatiefilmpjes voor Sesamstraat.

Fleur woont met haar man en twee zoontjes in Amsterdam.

Fleur van der Weel